NOVICE

2018 - Leto žensk v moških poklicih ... Zares?

Pohod žensk, ki postajajo nosilke demokracije (Delo, 31.12.2018)… Mnoge samoumevnosti bodo padle (Dnevnik, 29.12.2018)… Vodenje slovenske vojske in policije prevzeli ženski (TV Slovenija, 28.12.2018)… To je le nekaj medijskih naslovov, ki povzemajo enega od trendov lanskega leta: večjo vidnost žensk in večjo enakost spolov v tradicionalno moških sferah. Kako pa se enakost spolov odraža v medijskih objavah? 

Vsi, ki nas spremljate, veste, da se v Klipingu radi lotevamo analiz, ki ugotavljajo, kako dobro so slišane ženske v medijih:

Tokrat se nismo toliko ukvarjali s pojmom enakosti (mimogrede, ključno besedo “enakost spolov” smo v letu 2018 zasledili v 2.196 medijskih objavah), ampak smo pogledali, kako se v medijih pojavljajo imena nekaterih poklicev v moškem in ženskem spolu

Zgornji graf je poveden, saj se celo v feminiziranih poklicih, kot je učitelj, ženska inačica te beside pojavlja trikrat redkeje kot moška. Trendi so enaki tudi, ko pogledamo v vodstvene poklice, v politiko in v tehniko. 

Seveda nam to ne da miru, da ne bi raziskovali naprej, zastavljajo se nam že nova vprašanja…Predvsem to, kaj je bolje: skrbeti za pravičnost ali za privlačnost izražanja? Mogoče objavimo kakšen odgovor v aprilski izdaji našega novičnika! 

Lep pristanek v letu 2019 vam želimo, ostanite še naprej z nami! 

Ekipa družbe Kliping d.o.o.