NOVICE

7 razlogov, zakaj je treba podnaslavljati video vsebine

Naslednje statistike morda že poznate:

  • leta 2022 bodo video vsebine predstavljale že 82 % vsega internetnega prometa (vir),
  • 80 % uporabnikov bi video bolj verjetno pogledalo do konca, če je ta podnaslovljen (vir),
  • 85 % videov na FB gledamo brez zvoka (vir).

Podnaslavljanje povečuje dostopnost vsebin, gledanost in njihov doseg. Do tu vse lepo in prav, boste rekli, samo kaj, ko je to povezano z delom in stroški, pa še slovenščina je tak obskuren jezik, ki ga je praktično nemogoče avtomatsko prevajati in podnaslavljati... Zmota!

Skupina Newton Technologies (njena članica je tudi slovenska družba Kliping d.o.o.), je razvila orodje Beey, ki omogoča avtomatizirano prevajanje in podnaslavljane vsebin v 19, predvsem slovanskih, jezikih. Vsaj 7 razlogov je, zaradi katerih je smiselno dodajati podnaslove video vsebinam:

  1. Podnapisi povečajo vključenost. Facebookove statistike kažejo, da se čas gledanja videov poveča za 12 %, če so podnaslovljeni, prav tako se po študiji PLY media poveča verjetnost, da jih bodo uporabniki pogledali do konca.
  2. Podnapisi povečajo doseg. Podnaslovljeni videi imajo 16 % višji doseg kot nepodnaslovljeni, prav tako imajo za 16 % več reakcij (vir).
  3. Podnapisi izboljšajo SEO. Google indeksira podnapise, ki so dodani video vsebinam, zato jih uporabniki lažje najdejo po katerikoli iskani besedi.
  4. Podnapisi povečajo razumevanje - še posebej pri osebah, ki videa ne spremljajo v svojem maternem jeziku.
  5. Nekateri uporabniki ne morejo uporabljati zvoka: mogoče so ravno dali otroke spat, na drugem računalniku sodelujejo na telekonferenci, se vozijo z vlakom ali avtobusom ali pa sedijo na mirni klopci v parku in ne želijo motiti drugih.
  6. Ljudje z okvarami sluha jih potrebujejo. Pokazali boste družbeno odgovornost, empatijo in željo po vključevanju vseh družbenih skupin, če boste svoje korporativne video vsebine opremili s podnapisi. V Sloveniji sicer živi približno 1500 gluhih in naglušnih oseb, po svetu pa kar 432 milijonov.
  7. Dodajanje podnapisov je preprosto in hitro. K temu pripomore avtomatsko prepoznavanje govora.

Orodje Beey ima precej prednosti pred drugimi univerzalnimi orodji, ki so na trgu: predvsem omogoča izjemno preprosto upravljanje z vsebinami, arhiviranje in dopolnjevanje avtomatsko generiranih podnapisov. Predvsem pa veliko bolje razume naš lep in kompleksen jezik, pa čeprav ga govori le vsaka 3.500-ta oseba na planetu.  

Kontakt za več informacij in možnost testiranja aplikacije: jure.habjanic@kliping.si.