NOVICE

Kako tvitajo voditelji držav G7?

Twitter je pomemben komunikacijski kanal politikov, vpliv družbenih medijev na izide političnih kampanj je bil še posebej izrazit v času kampanje Brexit, o čemer je govoril tudi naš gost Phil Lynch na lanskem dogodku za naročnike. Trend se nadaljuje, politiki si želijo biti v neposrednem stiku s svojimi volilci in družbeni mediji jim to omogočajo.

Zato smo tokrat pogledali, kako Twitter uporabljajo voditelji držav G7 in Evropske unije. Kaj nas je presenetilo:

  • da Donald Trump ne vodi po povprečnem številu objav na dan,
  • da ima med analiziranimi Twitter profili največjo vključenost italijanski premier Giuseppe Conte,
  • da političnim voditeljem po stopnji vključenosti kar dobro sledi tudi predsednica Evropske komisije Ursula Van Der Leyen.

Kaj se iz tega lahko naučimo? Najprej, da je treba vedeti, zakaj nekaj počneš. Gotovo ima vsakdo od voditeljev svojo jasno strategijo komuniciranja na twitterju, nekaterim je morda vključenost pomembnejša kot število sledilcev. Vključenost ni nujno neposredno povezana z velikim številom objav ali velikim številom sledilcev. Želimo si, da bi bila povezana predvsem z vsebinsko bogato in tehtno komunikacijo.

Še nekaj metodološkega ozadja. Med države G7 spadajo Kanada, ZDA, Japonska, Francija, Italija, Velika Britanija in Nemčija. Nemška kanclerka in japonski premier nimata osebnih Twitter profilov. Podatki se nanašajo na obdobje 1. 11. - 16. 11. 2020, analizirali smo jih s pomočjo orodja ZoomSphere, ki ga med drugim uporabljamo tudi za siceršnjo analitiko pojavnosti naših naročnikov na družbenih omrežjih.