NOVICE

NBA - popularnejša od domače in regionalne lige

Slovenija se običajno sicer ne uvršča med najpomembnejše trge na svetu, a vseeno smo pogledali, kakšne rezultate dosega NBA v slovenskih medijih. Infografika, ki smo jo izdelali v družbi Kliping d.o.o., se nanaša na obdobje prvih 10 mesecev letošnjega leta in kaže, v kakšni veliki prednosti po medijski pojavnosti je NBA v primerjavi z nacionalnimi in regionalnimi košarkarskimi ligami. Verjetno se lahko za takšen rezultat zahvali predvsem Goranu Dragiću, ki ima v Sloveniji ne le status vrhunskega košarkarja, ampak že kar narodnega heroja.

Preberi več

Kako je Twitter povezan z volilnim izidom?

Kako družbena omrežja pomagajo pri promociji v politični sferi? Kdo od politikov jih najbolj spretno izkorišča? In najpomembneje - kako lahko merimo učinek pojavljanja na, denimo, Twitterju? Za ameriške volitve in za trenutnega ameriškega predsednika je bil to ključni komunikacijski kanal, kako pa je v Sloveniji? 

Preberi več

Predsedniške volitve 2017

Kako se predsedniški kandidati pojavljajo v tiskanih medijih – kolikokrat je njihovo ime del naslova objave? Ni presenečenje, da tudi v tej kategoriji vodi Borut Pahor, a vodstvo ima zato tudi v kategoriji nenaklonjenih omemb v naslovih. Zanimivo je, da se v klasičnih medijih pogosto pojavlja kandidat, ki na družbenih omrežjih ni najbolj aktiven, to je Boris Popovič. Prav tako je zanimivo, da se v naslovju ne pojavlja Maja Makovec Brenčič, čeprav je v predsedniški tekmi poleg Pahorja edina, ki ima državno funkcijo.

Preberi več

Najpopularnejše objave predsedniških kandidatov na FB

Kaj naj na družbenih omrežjih objavi kandidat za predsednika, da bo pritegnil kar največ interakcij (všečkov, delitev, komentarjev)? Pogledali smo objave slovenskih predsedniških kandidatov na Facebooku in ugotavljali, katere objave sprožijo največ odziva. Zdi se, da je dobro objavljati splošna sporočila, povabila k glasovanju, gledanju soočenj, delujejo pa tudi zahvale za podporo. Včasih je, presenetljivo, dovolj že objaviti, kje se nahajaš.

Preberi več

Facebook: Kdo je v zadnjem tednu pridobil največ sledilcev?

Tudi na facebooku ima Borut Pahor med vsemi predsedniškimi kandidati največ sledilcev: 56.114 (na dan 16.10.2017), so pa na Facebooku razmerja malo drugačna: na drugem mestu je Marjan Šarec z 24.609 sledilci in tudi najvišjo nominalno rastjo, število sledilcev je v sedmih dneh povečal kar za 616 oseb. Očitno je Facebook za predsedniške kandidate prva izbira med družbenimi omrežji, saj so tudi števila sledilcev preostalih kandidatov bistveno višja kot na Twitterju. Gotovo je to povezano tudi z uporabo Facebooka nasploh, po Valiconovi raziskavi jih je namreč 833.500, torej dobrih štirikrat več kot uporabnikov Twitterja.

Preberi več

Twitter: Kdo je v zadnjem tednu pridobil največ sledilcev?

Da je na socialnih omrežjih najmočnejši kandidat Borut Pahor, ni nobeno presenečenje, na Twitterju je imel nekaj dni pred prvim krogom volitev (17.10.2017) 54.799 sledilcev. To je po izsledkih raziskave toliko, kot bi znašala dobra četrtina vseh slovenskih uporabnikov Twitterja. Kako pa so na družbenih omrežjih spretni preostali predsedniški kandidati? 

Preberi več